İSTANBUL (İGFA) – İlk kere 2019 yılında kutlanmaya başlanan Dünya Bakliyat Gününde, bakliyatın beslenmedeki ehemmiyetine ve besin güvenliği açısından bakliyatın oynadığı role dikkat çekiliyor. Bakliyatlar, global iklim değişikliği çerçevesinde, hayvansal protein kaynaklarına nazaran daha az su ve güç gerektirdiği için etraf dostu bir seçenek olarak kabul ediliyor.
Bir kilogram mercimek üretimi için yaklaşık 50 litre su gerekirken, bir kilogram kırmızı et üretimi için yaklaşık 13 bin litre suya gereksinim duyuluyor.
Tarım ve Orman Bakanlığı verilerine göre, Türkiye’de tarla bitkileri yetiştiriciliğinde ekim alanı ve üretim bakımından birinci sırayı tahıllar alırken, tahılları yemeklik tane baklagiller takip ediyor. Türkiye’de 1 milyon tonun üzerinde bakliyat tüketimi gerçekleşirken; en çok tüketilen bakliyat ise 475 bin tonla nohut oldu. Nohutu 305 bin tonla kuru fasulye, 228 bin tonla kırmızı mercimek ve 35 bin tonla yeşil mercimek izledi.
Bu ortada bakliyatların güçlü bir yere sahip olduğu Türkiye pazarında süratli bir yükseliş sergileyen Hasata markası, tüketicilerin tahıl ve bakliyat eserleri kategorisini tüketme motivasyonlarına dair yaptığı araştırma sonuçlarını paylaştı. Dünya çapında tarım eserleri tedarik zinciri alanında faaliyet gösteren Tiryaki Agro Grubu’nun şirketlerinden Tiryaki Anadolu Holding’e ilişkin Hasata markasının, 2024 yılında yaptırdığı araştırma 500’den fazla bayan tüketiciyi kapsadı.
Türkiye’de bakliyat, makarna ve pirinçten sonra nizamlı olarak en fazla tüketilen besin kümesi ve araştırmaya katılan bayanların yüzde 98’i nizamlı olarak sofralarında bakliyat eserlerine yer verdiklerini belirtti. İştirakçilerin bakliyat eserleri ile ilgili beklentilerinde ise yüzde 41’lik oranla lezzetli olması birinci sırada yer aldı. Lezzetli olması kriterini yüzde 19’luk oranla çabuk ve âlâ pişmesi, yüzde 13’lük oranla besleyici olması takip etti.